Acil Doğum Kontrolü (Acil Komtrasepsiyon) Nasıl Yapılır?

Acil kontrasepsiyon (Acil doğum kontrolü) cinsel ilişki sonrası gebeliği önlemek için uygulanan yöntemleri içerir. Bu durumda en sık tercih edilen yöntem ertesi gün haplarıdır. En yaygın bulunanları sadece progesteron (levonorgestrel) içeren ve bir seferde 2 hap içilen türleridir. İlişkiden sonra ilk fırsatta alınması ve en geç 3 gün içerisinde alınması önerilir. Ertesi gün hapı ilişkiden sonra ne kadar erken alınırsa etkisi o kadar güçlü olur ve koruma şansı artar. Ertesi gün hapları bulantı ve kusma yapabileceği için bu konuda dikkatli olmak gerekir

Acil Doğum Kontrolü (Acil Komtrasepsiyon) Gerektiren Durumlar Nelerdir?

  • Korunmasız cinsel ilişkide bulunulduğunda
  • Kondom yırtılmasında,spermlerin vajinaya bulaştığı düşünüyorsa
  • Kadın kondomunun hatalı kullanımında
  • Doğum kontrol haplarının alınması unutulduğunda
  • RIA'nın (Spiralin) kısmen ya da tamamen düşmesi halinde.İstenmeyen cinsel ilişki durumlarında

Ertesi gün haplarında koruyuculuk hiçbir zaman % 100 değildir.ertesi gün hapları bir doğum kontrol yöntemi gibi kullanılmamalıdırlar.Tekrarlayan kullanımlarda ara kanamalar ve hormonal yan etkiler olabilir.Bu tip haplar doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır.

Acil Korunmada Spiral (Ria) Kullanımı

Korunmasız bir ilişki sonrası istenmeyen bir hamileliğin önüne geçmek için kullanılabilecek olan bir diğer yöntem ise; ilişkiden sonraki ilk 5 gün içinde spiral (RİA) takılmasıdır.

Acil spiral kullanımı, etkili acil bir kontraseptif yöntemdir,ancak ertesi gün hapları yaygın olarak kullanıma girdiğinden beri çok tercih edilen bir yöntem değildir.

Aktif ya da kısa süre önce geçirilmiş pelvik iltihabi hastalığı olanlarda veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından yüksek risk grubunu oluşturan kadınlarda spiral tercih edilmesi gereken yöntem değildir.

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam