
Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Nedir?
Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) ; tekrarlayan ateş, karın ve göğüs ağrısı, eklem ağrısı nöbetleri yapan bir hastalıktır. Hastalarda ağrılı ataklar ve yüksek ateş görülür.Genetik (otozomal resesif) geçişli bir hastalıktır.Karın ağrısı (peritonit) ve göğüs ağrısı (plörit), nadiren kalp zarı tulumu (perikardit), menenjit (beyin zarı tutulumu)nedeniyle olmaktadır.
Genetik geçişi yapan, MEFV (pyrin) genidir Bu gen hastalığın oluşmasında %98 etkilidir. Diğer etken olan gen ya da genler henüz bilinmemektedir.
Her 1000 kişiden 1-3’ü FMF hastasıdır. Bu nedenle hastalığın sık görüldüğü bölgelerde evlenmeden önce genetik test yapılması ve genetik danışma alınması zorunludur.
En önemli sorun ataklar sırasında amiloid denen bir proteinin ortaya çıkması ve böbrekler olmak üzere kalp ve diğer organlarda birikerek böbrek yetmezliği kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açmasıdır.
Kolşisin tedavide kullanılan koruyucu bir ilaçtır. Düzenli olarak kolşisin kullanan hastalarda ataklar ya hiç tekrarlamaz ya da daha öncekilere oranla çok daha seyrek gelir ve hafif geçerler.
Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı Gebelikte Kötüleşir Mi?
FMF olan hastaların bir kısmında gebelik esnasında ataklar çok azalıp ortadan kalkarken bir kısmında ise atak sıklığı artmaktadır.Bu nedenle gebelik döneminde de Kolşisin tedavisi devam etmelidir.
Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastası Bir Gebeyim, Ne Yapmam Gerekir?
FMF hastalığı tek başına gebeliğin devamında bir sorun yaratmaz Ancak;hastalığın tanı ve tedavisi gecikirse idrarda aşırı protein kaybı ile karakterize edilen nefrotik sendroma ve daha sonra böbrek yetmezliğine sebep olabilir.Bu nedenle hastaların gebe kalmadan önce başladıkları Kolşisin tedavisine devam etmeleri gereklidir.Takipte böbrek,kalp ve karaciğer fonksiyonları ayrıntılı değerlendirilmelidir.
Hastalara,16-18 haftalar da Amniosentez ve Ayrıntılı Ultrasonografi yapılması önerilmektedir.