Bebekte Bağırsak Parlaklığı (Ekojen Bağırsak) Nedir?
Hiperekojen bağırsak (ekojenik barsak), ultrasonografi sırasında fetusun karın kısmında bağırsakların olduğu bölgede parlak beyaz renkte (ekojenik) bölgeler görülmesidir.Hiperekojen bağırsak görüntüsü gebeliklerin yaklaşık %1’lik bölümünde görülebilir. Tanı genellikle ikinci trimesterde konur.
İkinci trimesterde yapılan ultrasonografide yaklaşık yüz gebelikten birinde izlenir ve genellikle haftalar içinde kendiliğinden kaybolur.Ekojenitesi artan bağırsaklar etraflarındaki diğer doku ve organlara göre daha açık renkli ve parlak görünürler.Tanı konması durumunda fetus genetik ultrasonografi yapılarak dikkatlice değerlendirilmelidir.Bu tip fetusların %50-80 ‘ inde bir problem olmasa da; bazı sorunlarla birarada bulunabilirler.
Bebekte Bebekte Bağırsak Parlaklığı (Ekojen Bağırsak) Hangi Hastalıklarla Birarada Bulunur?
- Down sendromu ve diğer kromozomal anomaliler
- Kistik fibrozis
- CMV gibi bazı enfeksiyonlar
- Bağırsak tıkanıklığı
- Amnion suyu içerisine kanama olması ve fetusun bunu yutmasından kaynaklanabilir
- Özellikle ileri aylarda barsaklardaki mekonyum da bu görüntüyü verebilir
- Koryoamniyonit (amnion sıvısı ve zarlarının enfeksiyonu) varlığında amniyon sıvısındaki gaz yapıcı bakterilerin yutulması da bu görüntüye sebep olabilir
Bebekte Bebekte Bağırsak Parlaklığı (Ekojen Bağırsak) Varsa Nasıl Takip Edilir?
Detaylı (Ayrıntılı ultrasonografi ve Genetik sonogram) inceleme ile buna eşlik edebilecek diğer anomalilerin varlığı değerlendirilmelidir.Gerek duyulursa amnisentez ile kromozom analizi, enfeksiyon varlığı ve genetik hastalıklar araştırılmalıdır.
Eşlik eden başka bir anomali bulunmamışsa , yapılan diğer değerlendirmeler ve testler normalse yani izole ekojenik barsak izlenen fetuslarda normal fetuslara göre daha kötü gebelik sonuçları izlenmemiştir.Takiplerde genellikle kaybolur.