Bartolin Bezi Kisti Ve Absesi Nedir?

Bartholin bezleri cinsel ilişki sırasında kayganlığı sağlayan ve vajina girişinin her iki tarafında yer alan salgı bezleridir. Bartholin bezleri ince bir kanalla kızlık zarının ön kısmına açılırlar.Açıldığı kanallardan özellikle cinsel ilişkide vajina ağzını ilişkiye uygun hale getiren sıvı salgılanır.

Bu kanalların tıkanması durumunda salgıladıkları sıvıyı boşaltamazlar ve bezlerin içi salgıladıkları sıvı ile dolarak Bartholin kistine neden olabilir.Genellikle tek taraflı tıkanıklık görülür.

Eğer bu kist ve içerdiği sıvı, Klamidya veya N.Gonore gibi mikroorganizmalar ile enfekte olursa,kist içi abseleşir ve ağrılı,kızarık ve şiş bir görünüm alır.Ağrı çok şiddetli olabilmektedir.

Bartolin Bezi Kisti Ve Absesi Neden Olur?

Dış genital bölge veya vajina girişine uygulanan bir cerrahi işlem, travma veya geçirilen bir enfeksiyon bu tıkanıklığa zemin hazırlayabilir. Cinsel yolla bulaşan bazı mikroorganizmalar bu duruma yol açabilmektedir.

Bartolin Bezi Kisti Ve Absesi Belirtileri Nelerdir?

Bartholin kisti vulvada dış dudakların iç tarafında ağrı ve kızarıklık olmadan sadece şişlik olarak kendini gösterir. Genelde tek taraflıdır, nadiren çift taraflı gelişebilir. İçindeki sıvı abseleşirse kızarıklık, ısı artışı, hassasiyet ve şiddetli ağrı yapar. Bazen ağrı o kadar artar ki; hasta oturamaz hale gelebilir.Bazen oluşmuş olan absenin bir ucu açılarak içindeki sıvı dışarıya akabilir. Hastalarda genel bitkinlik hali ve ateş vardır.

Bartolin Bezi Kisti Ve Absesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bartholin kisti eğer ileri derece büyük boyutlara ulaşmamışsa ve abse oluşumu yoksa takip edilebilir. Ancak eğer kistin boyutları hızla büyüyüp abse formasyonu gösteriyorsa, antibiyotik baskısı altında mutlak cerrahi olarak boşaltılmalıdır.Bu durumda şikayetler tamamen geçer.

Özellikle genç kadınlarda ilerde gelişebilecek disparoni (cinsel ilişkide ağrı) şikayetlerinin önüne geçebilmek için Bartholin bezleri korunarak cerrahi planlanmalıdır.

  • Lokal anestezi eşliğinde abse drenajı yapılabilir ancak bu işlem sonrası bartolin bezi tekrar sıvı ile dolabilir.
  • Diğer ve en sık tercih edilen yöntemde ise; bartholin kistinin kenarları cilde ağızlaştırılarak, kistin yeniden kapanmasının önüne geçilmiş olur. Bu işleme 'Marsuplizasyon' denir.Lokal ya da genel anestezi ile yapılabilmektedir.Uygulanan operasyon ortalama 10 dakika sürer. Bu bölgenin tamamen iyleşmesi 10- 15 gün süre alabilir.Operasyon sonrasında gerekli antibiyotik tedavisinin alınması,hijyene dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Cerrahi olarak bartolin bezi tamamen çıkartılabilir.Çıkartılan bölge dikişlerle kapatılır ve iyileşmesi sağlanır.
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam