İkili Test Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Kombine test (daha sık kullanılan diğer adlarıyla ikili test – ikili tarama – ikili tarama testi) anne rahimindeki bebeğin, başta kromozom bozuklukları (kromozom anomalileri) olmak üzere taşıdığı çeşitli riskleri (özellikle Down Sendromu - Mongol bebek) ortaya koymaya yönelik olarak gebelikte yapılan bir tarama testidir. İkili test sonucunda bu kromozomal anomalilerin bebekte kesin olarak var olup olmadığı tespit edilemez, sadece bebekte bu anomalilerin olma riski normalden yüksek mi değil mi sorusunun cevabı alınır. Eğer risk normalden yüksek çıkarsa bebekte bu kromozom bozuklukları var mı sorusunun cevabını almak için öncelikle Ayrıntılı Ultrason yapılarak ense kalınlığı,triküspit kapak ve ductus venosus dopplerine bakılır. Yapılan Ayrıntılı ultrasonda riski arttıran bir durum tespit edildiğinde, CVS (Koryon Villus Biopsisi) veya Amniosentez ile kromozom analizi yapılarak kesin tanı konur.
İkili Test (Kombine Test - İkili Tarama - İkili Tarama Testi) Sonucunuz Sınırda Riskli İse Ve Karar Veremiyorsanız Ne Yapmalı?
Riskinizin 300’de 1 ile 1000’de 1 arasında çıktığı durumlarda karar vermek bazen zor olabilir. Bu gibi durumlarda bir perinatologdan bilgi ve yardım isteyebilirsiniz. Perinatoloji uzmanı özel bir ultrasonografik muayene ile bebeğin burun kemiği (nazal kemik), sağ kalp kapakçığında kan akımı kaçağı (trikuspid yetmezliği) ve kalple karaciğer arasındaki kan akımına (ductus venosus) bakarak riskinizin daha mı yüksek yoksa daha mı düşük olduğunu size söyleyebilir. Bu bahsedilen özel tetkikler karar vermekte size yol gösterici olacaktır.
İkili Test Sonucum (Kombine Test - İkili Tarama - İkili Tarama Testi Sonucum) Yüksek Çıktı Ve Bana 16. Haftada Amniyosentez Önerildi. O Zamana Kadar Beklemeli Miyim?
Kesinlikle hayır. 11-14. gebelik haftaları arasında CVS (Koryon villus biyopsisi) yaptırarak sonucu öğrenebilirsiniz. Günümüzde bebekteki kromozom bozukluklarının (anomalilerinin) tespitine yönelik olarak hamileliğin ilk üç ayında (ilk trimester veya gebelikte ilk 13 hafta) yapılan ikili testin (kombine test - ikili tarama testi - ikili tarama - 11-14 hafta testi) popüler hale gelmesi ve ikili test sonuçlarını takiben anne adaylarının erken netice almak istemesi sebebi ile koryon villus örneklemesi (CVS) ön plana çıkmaktadır. Maalesef koryon villus örneklemesinin teknik olarak çok fazla beceri ve tecrübe gerektirmesinden ve bu tekniği uygulayacak kişi sayısının Türkiye’de kısıtlı olmasından dolayı, hastalar erken dönemde taşıdıkları genetik riskleri öğrenseler bile, genellikle stres altında 5-6 hafta bekletilerek amniyosenteze yönlendirilmektedirler.
Bebekte Down Sendromu (Mongol Bebek) Tanısı Kesin Olarak Nasıl Konulur?
Gebelikteki tarama testi sonuçları (ikili test, üçlü test , dörtlü test), kesin tanıyı değil, olasılığı ya da riski yansıtır. Artmış risk söz konusuysa, kesin tanı için ileri testler yaptırmaya karar verebilirsiniz. İkili test (kombine test - ikili tarama - ikili tarama testi) sonucunda Down Sendromu (mongol bebek) riskiniz 1/300’den fazla ise, veya sadece ultrasonda NT (bebek ense kalınlığı) ölçümü 3mm’den fazla ise, bulunduğunuz gebelik haftası içinde (11-14. haftalar arasında) CVS (koryon villus biyopsisi) yapılarak bebeğinizin kromozom yapısını (gerekirse birkaç günde) öğrenebilirsiniz. bkn CVS
Benzer Testler Nelerdir? Etkinlikleri Nasıldır?
Ne kombine test (ikili test - ikili tarama testi - ikili tarama - 11-14 hafta testi) ne de üçlü test bebekte olabilecek YAPISAL ANOMALİLERİ GÖSTERMEZ. Bebekteki olası yapısal sakatlıkların teşhisi, daha ileri gebelik haftalarında (16- 20. gebelik haftaları arası) yapılan ileri düzey ultrasonografi (ayrıntılı ultrason - detaylı ultrason) ve fetal ekokardiyografi (fetal EKO) ile konulabilir. Dolayısıyla annne karnında bebekteki kromozomal ve yapısal bozuklukları saptamak için günümüzde en iyi yaklaşım, ikili testi (kombine testi) takiben fetal ekokardiyografi (fetal EKO) ve ayrıntılı ultrason (ileri düzey ultrason, ikinci düzey ultrason, detaylı ultrasonografi) incelemelerinin de yapılması olarak durmaktadır.