HPV Virüsü Nedir?

HPV (Human Papilloma Virus) halk arasında siğil olarak bilinen ve özellikle cilt ve genital organlarda yerleşen bir virüstür. 130’dan fazla alttipi vardır.Bunların bazıları ciltte bazısı genital bölge (yaklaşık 20 alttipi),anüs hatta oral bölgede bile yerleşebilir.En sık 18-25 yaş grubunda olmakta ve cinsel partner sayısı arttıkça görülme sıklığı artmaktadır.

HPV Belirtileri?

HPV virüslerinin cinsel yolla bulaşan tiplerinden bazıları genital bölgede condyloma accüminata adı verilen lezyonlar yapabilir ancak % 60 oranında sessiz kalıp belirti vermemekte ve taşıyıcı olunmaktadır.Bazı virüs tipleri rahim ağzı bölgesinde (serviks) hücrelerde değişimler yaratabilmekte ve bu değişimler bağışıklık sistemi güçlü kadınlarda düzelebilmektir.Yıllar içinde vücuttan temizlenemezse kansere yol açabilmektedir. Genital bölgede karnıbahar benzeri ağrısız lezyonlar çıkabilir.Bunlar makat etrafında da olabilir.Seyrek olarak kaşıntı,yanma,kanama yapabilirler.Erkeklerde ise peniste,testislerde ya da makat etrafına yayılmış olabilirler.

HPV Virüsünün Ne Şekilde Bulaşır?

Vajinal, anal veya oral seks esnasında cildin cilde teması sonucu bulaşır. Cinsel ilişkide bulunulmasa dahi sürtünme yoluyla da bulaş olabilir.Virüs cildin zayıfladığı bir noktadan vücuda girer ve cildin derinliklerine doğru ilerler. Burada aylar hatta yıllar boyunca sessiz olarak kalabilir.Tanısı konmuş bir kişide virüs cinsel hayatın herhangi bir döneminde bulaşmış olabilir. Kesin bir zaman belirlemek mümkün değilse de 6 ay-1 yıl içinde belirti verebilmektedir.

HPV Virüsü Ne Tür Hastalıklar Ve Sonuçlarlara Yol Açar?

HPV ile enfekte olmuş kadınlarda HPV virüs tipine göre vulva ve rahim ağzı kanseri gibi genital kanserlerin riski artmıştır. Erkekte de penis ve testisler, yenidoğanda da boğaz kanseri (laringeal papillomatozis) riski artmaktadır.Özellikle tip 16, 18, 31, 33, 35… kanser ile ilişkilidir. Bu tipler genellikle sessiz seyredebilir,özellikle rahim ağzındaki hücre yapısında değişimlere neden oldukları için smear ya da kolposkopi altında biyopsi ile lezyondan alınan hücresel değişikliklerde ortaya çıkarlar.Diğer tipleri ise özellikle genital bölgede siğiller yapar ancak nadiren kansere neden olur.

HPV Virüsünün Tanısı Nasıl Konur?

HPV virüsünün tanısı,vajinal bölgeden serviksten ya da var olan siğilden örnek alınarak HPV DNA’nın Genetik laboratuvarında incelenmesiyle konur. Virüs tespit edilmişse,aynı zamanda tiplendirme de yapılarak kanserojen suş olup olmadığı tespit edilir.

HPV Virüs Tipleri Nelerdir?

Genital bölgede kanserojenik potansiyeline göre genital HPV tipleri iki gruba ayrılırlar;

Düşük riskli HPV Tip: Tip6,11,42,43,44,54,61,70,72 ve 81”

Yüksek Riskli HPV Tip: 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68,73,82”.

Genital bölgede rastlanan siğillerin % 85-90’ından HPV tip 6 ve 11 sorumludur.

Siğilim Var Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?En İyi Sonucu Hangi Tedavi Yöntemiyle Alırım?

HPV’ nin ve dolayısı ile genital siğillerin tedavisi daha çok estetik olarak oradaki lezyonların temizlenmesi esasına dayanır. Çünkü virüsü kesin olarak yok edebilecek bir tedavi yoktur. Lezyonların boyutu, şekilleri, sayısı gibi etkenlere bağlı olarak çeşitli tedavi seçeneklerinden biri seçilebilir. Tedavi yöntemine bağlı olmaksızın bağışıklık sisteminin durumuna göre siğiller yineleyebilmektedir. Genital siğilleri yani lezyonları yok etmek HPV nin bulaştırıcılığını da azaltmaktadır. Bu sebeple genital siğil varlığında zaman kaybetmeden siğilleri yok etmek gerekmektedir. Genital hpv siğil tedavi yöntemleri aşağıda belirtilmiştir;

  • Elektrokoterizasyon (Yakma yöntemi):

    En sık kullanılan ve en etkili yöntemdir.Siğiller elektrik akımı, koter cihazı ile imha edilir.Lokal anestezi uygulanır.Siğiller yaygın ise genel anestezi altında yapılması en uygundur.

  • Krioterapi (dondurma yöntemi):

    Siğiller likid nitrojen ile dondurulur. Nispeten ucuz ve küçük siğillerde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Ağrılı bir işlemdir,tekrarlanması gerekebilir.Büyük ve yaygın siğillerde etkinliği azdır.

  • Kimyasallar, podofilin:

    Siğillerin uzaklaştırılması için birtakım kimyasal maddeler kullanılabilir. Uygulanması hasta tarafından zorlukla olur, çok sık doktora gidip uygulatmak gerekir. Kullanışlı olmadığı için bazı özel durumlarda ve nükslerde uygulanır. Gebelerde kullanılmamalıdır.

  • Trikloroasetik asit:

    Siğiller tarafından emilir. Haftada bir tekrarlanır ve 6 hafta uygulanır.Cildi incelttiği ve hasar yaratabildiği için çok tercih edilmez Gebelerde kullanılabilir.

  • İmiquimod (Aldara krem):

    genital siğillerin tedavisinde kullanılan bir seçenektir.Krem formunda olup kullanımı kolaydır,ancak büyük siğillere etkisi azdır.Koter tedavisi sonrası tekrarı engellemek ve küçük lezyonları yok etmek amacıyla kullanılabilir.

HPV’nin kesin bir tedavisi yoktur ama sebep olduğu patolojiler tedavi edilebilir(siğillerin, preanseröz lezyonların ve kanserlerin tedavisi gibi). Önceleri HPV vücuda birkez girdiğinde ömür boyu burada kalır denilirken, günümüzdeyapılan DNA incelemeleri HPV’e ait genetik materyalin 6-24 ay içinde vücuttan atılabildiğini göstermektedir.

Fakat kimde HPV nin vücuttan atılacağı belli değildir. Burada en önemli faktör kişinin bağışıklık sistemidir.O nedenle bu tip bir şüphede geç kalmadan jinekoloğunuza başvurmalısınız.

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam