Koroid Pleksus Nedir?

Koroid pleksuslar, beynin yan ventrikülleri içine yerleşmiştir. Beyin omurilik sıvısı salgılanmasında rol alır.

Bebekte Beyin Kisti (Koroid Pleksus Kisti) Nedir?

Koroid pleksusta milimetrik kistik oluşumların görülmesidir. İkinci trimestr erken dönemlerinde, genellikle 15-17. gebelik haftalarında görülmeye başlanan kistler 26. gebelik haftasında ortadan kalkar. Koroid pleksus kisti (KPK) demek için çapının 2 mm’den büyük olması gerekir. Tek taraflı veya iki taraflı görülebilir. Gebeliklerin ortalama % 2’sinde görülür.

Bebekte Beyin Kistinin (Koroid Pleksus Kisti) Varlığı Neyi Gösterir?

Kist çapı 10 mm’den büyük olursa özellikle Trizomi-18 akla gelebilir. Farklı çalışmalara göre Trizomi 18 (Edward’s sendromu) olan vakaların %29-71'inde (ortalama %45'inde) koroid pleksus kisti gözlenir. Koroid pleksus kisti gözlenen olgularda Trizomi 18 (Edward’s sendromu) bulunma riski kistin boyutu, tek veya iki taraflı olması ve kistin görünmez olduğu gebelik haftası ile ilişkili bulunmamıştır.

İzole (başka anomali olmadan) KPK görülmesi durumunda Trizomi-21 (Down Sendromu) riskinin artmadığı,ancak KPK (Koroid pleksus kisti) ile birlikte NT (ense saydamlığı) artışı, kalpte hiperekojen odak görülmesi, kol-bacak kemiklerinin kısa olması, hiperekojen incebarsak, renal pelvik genişleme (renal pelviektazi) varsa o zaman riskin arttığı bilinmektedir.

Bu nedenle ultrasonografik değerlendirme yaparken KPK (Koroid pleksus kisti’nin) izole olup olmadığı detaylı olarak incelenmeli, özellikle ellere, ayaklara ve kalbe ait patolojik bulguların varlığı araştırılmalıdır.

Koroid pleksus kistinin ultrasonografi ile tanısı konduğunda; koroid pleksus papillomu, hafif ventrikülomegali ve kafa içi kanamalarından ayırt edilmesi

Bebekte Beyin Kisti (Koroid Pleksus Kisti) Kaybolur Mu, Bebekte Bir Sorun Yaratır Mı?

Bu kistler normal gebeliklerin de %2'sinde bulunabilir, bu kistler genellikle gebelik ilerledikçe genellikle kaybolurlar ve bebeğin beyin gelişimini veya zekasını etkilemezler. %90'dan fazlası 28. gebelik haftasına kadar kaybolur ve kaybolduktan sonra tekrar oluşmazlar. Kaybolmaması durumunda da genellikle bir probleme sebep olmaz (Eşlik eden başka anormallik yoksa).

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam